Und noch ein neues YouTube-Video, das eigentlich schon älter ist. Jean-Pierre Serre (Fields-Medaillen-Gewinner 1954, Abel-Preis-Träger 2003, hier ausnahmsweise mal auf Englisch vortragend) erklärt, wie man mathematische Arbeiten nicht schreiben solle.

Für “principle bundle” (Minute 21, die korrekte Schreibweise wäre principal bundle) findet man übrigens inzwischen weitaus mehr als 400 Google-Treffer. Er erklärt den Begriff als von einem Parameter abhängende Prinzipien, die wie beim Möbiusband sich nach einmaligem Durchlaufen der Basis umgedreht haben können.
Mobius1_preview_featured
Und sicher kontrovers ist seine Behauptung, ein Bourbaki-Beweis unterscheide sich von einem gewöhnlichen Beweis dadurch, daß er auch von Nicht-Experten verstanden wird.

Kommentare (1)

  1. #1 Nike Free 3.0 V2
    http://www.molek.se/nextmarokay_23.asp?nike-free/nike-free-3-0/nike-free-3-0-v2
    30. März 2015

    You memang tak pandai pilih calon suami I.” “Hantu pun takut dengan dia Imah.”mak menala pandangan pada abah. Air matanya merembes keluar . ade ade aje lah aku nieh! Age? Hubungan ?? Cikgu,aku nak jumpa dengan dia pukul 4 petang.Kelas Belle habis pukul 3 petang.Masih ada masa untuk dia berehat dan berhias Err…Kalau dia tak nak jumpa aku macam manaAduh…LardyKeep calmYang aku menggelabah tak tentu pasal ni apahalSebelum ni kau jumpa awek kau tenang jeTapiBelle Jezebel lain…Aku rasa lain sangat apabila bersama diaHati aku berdegup sangat kencangtunggu nak pecah je lagiEhpukul berapa jam ni345!!ArghLardy terus berhenti termenung dan terus masuk ke bilik mandi Usai mandidia terus menggunakan deodorant yang berjenama NiveaAku mesti wangi kat mana-mana area tubuh aku niBaru dia suka…Hehe…Ye ke sukaSetelah menyembur deodorantdia terus mengambil baju tanpa kolar yang berwarna merah dan berwarna hitam di bahagian lengan baju ituSeluar yang digunakan adalah seluar pendek paras lutut berwarna hitam yang sering digunakan remaja lelaki kiniBaru nampak trendy sikitSekarang pukul 355Aku kena guna kereta niLambat! Lardy terus mengambil kunci kereta dan terus memecut ke tasik menggunakan kereta kesayangannya yang berjenama Proton Gen-2 Nasib baik asrama aku kat tingkat bawah sekalimahu haru-biru kalau aku yang lambatDrift jelahTakde orang pun Pukul 410 petangBelle Jezebel telah berada di tepi tasikTanpa disedariLardy telah memerhatinya dengan senyuman yang diukir di bibirLardy terus mendekati Belle ??Haiawak Belle JezebelCantik nama awaksecantik tuan punya nama?? Ini ke abang nama Lardy tuHensem jugakAda lesung pipit pulak tuMak aiBoleh jatuh hati aku ni nantiAku jual mahal lagi bagusNak uji abang ni dulu ??Ehawak ni siapa pulaTerima kasih atas pujian awak tu…Tapisaya tak masukkan dalam hati pun??Lardy merenungnya dari tepiHatiku telah jatuh sekarang ini Belle…Betul-betul kat awakAwak jual mahalekTakpeTak kisah…??Tak mengapa…Manalah tahuone beautiful dayyou will say I love you to me??Lardy berkata dengan muka selambatapihati dah nak pecahPipi Belle menjadi merah kerana maluEhsejak bila aku tahu malu niBukan dia sorang je yang pernah cakap macam ni…RelaxBelle JezebelYou can do it ??Gilalah awak ni??Belle masih dengan pipi merahnyaLardy merenung wajah Belle yang kelihatan luar biasa pada petang iniAwak dah boleh berhias demi sayaBelleKenapa pula awak tak nak beri hati awak kat sayaHehehe… ??Tak mengapa juga…Gila sayagilakan awak je??Sekali lagi Belle menjadi maluBelle mahu berlalu pergi tetapi Lardy lebih cepat menggenggam lengan jarinya yang putih itu ??Tunggu sekejapSebelum awak pergisaya nak awak tahusaya selalu tunggu awakSaya tak mengharap jawapan hati awak kepada saya petang iniSaya sanggup tungguNext yearI will ask for your answer okaysayangOn the same dateat the same time…We will meet againThis is for youI hope you will wear on our second dateGoodbyeSee you again.